Bij de meesten staat ie al: de kerstboom. Nu wij nog. Dat we aan de late kant zijn snappen wij zelf ook wel. Na de boodschappen gaan we gelijk door om er eentje te scoren. Het wordt ons nog makkelijk gemaakt ook: bij de ingang van de AH struikelen we er bijna over. Een stuk of vijf zijn er nog, geseald en wel. Handig want je neemt het prikkelding zo mee naar huis, alleen een handvat ontbreekt nog. Wel een beetje jammer is dat je met zo’n net eromheen niet goed kunt beoordelen of het ook een gaaf exemplaar betreft. We twijfelen, een mede aspirant kerstbomen-koopster aarzelt met ons mee. Gezamenlijk besluiten wij het er maar niet op te wagen. Je zal toch met een kat in de zak thuiskomen! We laden de boodschappen in en rijden naar een gerenommeerd tuincentrum, daar moet het lukken toch? Helaas, het restje bomen wat er nog is, staat er wel heel erg sneu bij. Weer starten we de auto en rijden naar het volgende adres. Daar beland ik (mijn lief blijft even in de auto zitten, vanwege boetegevaar) in een soort slapstick show, met vijf man sterk proberen ze een fors uit de kluiten gewassen kerstboom door de kerstboom-seal-apparaat te proppen. Drie mannen trekken aan de kruin, eentje duwt de stam en de vijfde hangt -geheel nutteloos overigens- boven het apparaat zelf. Een fotomoment, ware het niet dat ik mijn mobieltje thuis heb laten liggen. De den spartelt heftig tegen, pas na veel duw- en trekwerk geeft hij zich gewonnen. Voor hen hoop ik dat de boom thuis geen wraak neemt door eruit te zien als een kaal geplukte kip. ‘Of ze ook nog een kerstboompje voor ons hebben?’ ‘Nee mevrouw, de laatste hebben we zojuist door het apparaat getrokken’. Dan maar buiten Sneek ons geluk zoeken. Daar vallen we midden in een kerstbomendiscussie van een echtpaar. ‘Hij is wel erg kaal van boven’ keurt de heer des huizes hem af. ‘Oh nee hoor, die kan nog prima voor oma!’. Grootmoeder wordt dit jaar afgescheept met een kale boom begrijpen we. Nou beppe, met een kale kerstboom, bij deze: wij wensen u alvast een gezellige kerst toe! Verkocht dus. Wat rest zijn wat geknakte sparrentakjes op de grond en overweldigende dennengeur (uit een geurflesje waarschijnlijk). Met het kerstliedje “Jingle bells’ worden we de zaak uitgezongen.

Onze kerstboom staat er prachtig bij dit jaar, een beetje scheef dat wel, maar het is helemaal onze boom! Want ja, na vier mislukte pogingen, zijn we toch maar weer teruggereden naar AH en hebben de gok genomen. We hebben er geen spijt van.

O ja, de kerstrollade hebben we ook alvast maar besteld bij de slager in ons dorp, voor je het weet moeten we een dag voor kerst door heel Sneek crossen voor een leuk kerstmaal…