schaatstasIk rijd net het bordje ‘einde bebouwde kom Jelsum’ voorbij als ik ontdek dat ik mijn schaatstas ben vergeten. Niet echt handig, ik ben namelijk op weg naar een ijstraining van Jong Oranje. Behendig draai ik de auto van de Brédijk af en ga via een binnenweggetje terug. Thuisgekomen spurt ik ons huis in om mijn tas onder de trap weg te grissen. Maar… hij staat er niet!

‘Heit is net weggereden met jouw schaatsen’  zegt mijn moeder. Ik spring weer in de auto en scheur letterlijk weg; achter mijn vader aan, op naar Heerenveen.

Pas op het parkeerterrein van Thialf zie ik mijn vader, mét mijn schaatstas. Hij kijkt stomverbaasd om als ik hem roep. ‘Wat!? Heb ik jou dan toch ingehaald?’ vraagt hij. ‘Nee heit, ik u!’ ‘Dat bestaat niet, ik heb plankgas gereden!’ ‘Ja heit, ik ook!

Trijnie Nieuwenhuis

P.s. ‘Succes Trijnie’ schreef mijn vader altijd in de binnenkant van mijn nieuwe schaatsen! (Daar kwam ik pas na mijn schaatscarrière achter.)

Dit stukje is ook geplaatst in de Leeuwarder Courant op de ‘vaderdagpagina’ d.d. 20-06-2015.

heit op redens
Dizze jongfeint is myn heit!