Het nieuwe schaatsseizoen is weer begonnen. Een leuke gelegenheid om een ‘gouwe ouwe’ van de plank te halen. Open brief aan Arie Koops (tijdens de laatste Olympische Spelen bondscoach Team Pursuit).

 

Beste schaatsbondscoach (en vroegere schaatsvriend) Arie,

imagesIedereen heeft kunnen meejuichen met het Olympische schaatssucces dat jij behaalde als bondcoach met het Team Pursuit*. Gefeliciteerd! Toch gaat deze gelukwens mij niet bepaald van harte af. Want waarom zette jij Jorrit in de eerste van de drie wedstrijden niet in? Door deze reuzendoder (de winst op de 10 km. leek op voorhand al gereserveerd voor iemand anders) te negeren, heb jij hem willens en wetens beroofd van een zekere tweede gouden medaille. Tegen de sterk verzwakte  Fransen hadden we zelfs nog met een Franse schaatsslag kunnen winnen! Ik begrijp Jorrit zijn verzet. Wel loyaal dienen te zijn aan de ploeg, maar als Jorrit met de korte achternaam op de tribune moeten toezien hoe de andere jongens op hun  sloffen van Frankrijk winnen. Dat wringt. Weg gouden medaille.

m1oxfpjajsnj_std640[1]Aangezien de reserves toch niet worden ingezet, stel ik voor dat jij jezelf over vier jaar aanbiedt voor de Team Pursuit reserveplaats. Ooit heb ik jou de beginselen van het schaatsen bijgebracht. Je weet vast nog wel dat wij samen een zilveren medaille hebben opgehaald met paarrijden in Stiens! Slechts 160 meter rechtuit en op lokaal niveau, maar toch. Gezien de staat van je schaatstechniek heb ik je toen een paar zeer bruikbare aanwijzingen gegeven:

 

  1. Jij zet je beide benen naast elkaar met de schaatsen in de rijrichting
  2. Na het startschot duw ik jou naar de eindstreep
  3. Na de finish draai jij je hakken ietsjes naar buiten (remmen wordt dat ook wel genoemd)
  4. Sla je punt drie over dan kan dat nogal oncharmant uitvallen. De kant is er eerder dan je denkt. Dus houd je aan je taak!

Het waren gouden tips, gezien het resultaat dat wij behaalden. Echter wij reden indertijd slechts met zijn tweeën in de baan. Maar met drie man wordt het alleen maar makkelijker. Let op: zorg ervoor dat jij in het midden blijft rijden. Maar taakgericht als je bent, dat gaat je lukken.

Op een 400 meter baan moet je wel even om je bochtentechniek denken (rechterbeen moet over het linkerbeen worden gezet). Doe je dit andersom dan is er een grote kans dat je op een bepaald moment drie man van een ander land tegenkomt. Dan weet je direct dat je iets goed verkeerd doet! Helemaal niet erg. Blijf rustig, geen paniek! We rijden toch tegen een uitermate verzwakt Frankrijk. Dus foutje herstellen en we halen alsnog de winst binnen.

Groetjes, Trijnie

* Voor een Team Pursuit worden altijd vier man geselecteerd waar-van eentje de rol als reserve krijgt toebedeeld. Deze reserve mag gewisseld worden per wedstrijd.