006 xontbijt op bedIntens nagenietend stap ik uit bed om een ontbijtje voor ons tweetjes te maken. Mijn geheime liefde is onverhoeds de hele nacht blijven slapen! Meestal sluipt hij voor dag en dauw ongezien de deur uit. Ik warm de croissantjes op en zet snel koffie terwijl hij nog even nadoezelt. Straks verdwijnt hij weer voor een paar dagen geruisloos uit mijn leven. Ik besta namelijk niet. Althans niet voor zijn gewezen vrouw, familie en vrienden. Helemaal blij en zingend à la Guus Meeuwis ‘Het is een nacht’ stap ik de slaapkamer in met een dienblad vol lekkere broodjes, koffie en versgeperste jus. Verwachtingsvol kijk ik hem aan. In plaats van iets liefs te zeggen komt  hij met een ijskoude douche. ‘Je hebt een snor’ zegt hij zo vanuit het niets. Daar schrik ik erg van. Ontsteld zet ik het presenteerblaadje op het nachtkastje. Ik ben mij namelijk totaal niet bewust van mijn mannelijke uitstraling. Timing en tact zijn niet zijn sterkste eigenschappen. We hebben zojuist nog hartstochtelijk aan ochtendgym gedaan, zonder kleding. Ik ben er beduusd van. Het feestelijke effect van deze ‘ontbijt-op-bed-show’ is acuut verdwenen. Het had een spontane verrassing voor hem moeten zijn. Zijn ex was nimmer wulps met een ontbijtje hun slaapkamer in komen huppelen. Dit vind ik nogal raar, want ze zijn best wel lang getrouwd geweest. Niet dat ik mijn voormalige man regelmatig  zo’n bedmaaltijd voorschotelde, doch op zon- en feestdagen lukte dit nog wel eens. Toch begrijp ik haar ook wel een beetje, want je ‘geniet’ nog zo lang na van zo’n broodmaaltijd op bed. De harde toastkruimeltjes vind je nog nachtenlang tussen je lakens terug. Dat is natuurlijk ook helemaal niet fijn.

 

006 xsnorretjesOp zich zou het heel goed kunnen, een snor, daar niet van. Ik heb er de leeftijd voor. Hij trouwens ook. Zo rond mijn vijfenveertigste ben ik de menopauze ingeslopen, zonder al te veel problemen overigens. Het leven is er eerder almaar leuker op geworden. Dat gaat nu veranderen, vrees ik.  Kennelijk is mijn verval vannacht zichtbaar ingezet. Want plotseling blijk ik in het bezit te zijn van een weelderige knevel. Een cadeautje van Moeder Natuur, maar of je daarmee blij moet zijn? Ik in ieder geval niet. Ofschoon het nu best wel een beetje in de mode is sinds Conchita Wurst het Eurosongfestival heeft gewonnen. Persoonlijk ben ik nog niet zo ver.

 

Ook sommige mannen lopen tijdens de penopauze hormonale averij op. Er zijn er bij die hun afbrokkelende jonge-god-imago verwoed compenseren. Ze kopen ineens een stoere motor of schaffen  -welja, doe eens lekker gek nu het nog kan- een veel te jonge vriendin aan. Zij staat immers veel hipper naast hem dan zijn uitgezakte ex. Die trouwens wel de moeder van zijn kinderen is. Het is een dappere doch kansloze poging om de dreigende  aftakeling buiten de deur te houden. Moet kunnen, daar ga ik niet moeilijk over doen. Als mijn geheime minnaar dit maar uit zijn hoofd laat.

 

006 xscheerapparaatDie laat mij niet veel later in vertwijfeling achter. Een snor? Ik? Moet ik nu zijn scheerapparaat lenen of een waxstrip kopen? Gewapend met een pincet sta ik even later voor de spiegel en ga minutieus op zoek naar de zo ontsierende gezichtsharen. Het betreft een klein oppervlak, dus het is te doen. Echter, en dit zeg ik werkelijk niet uit ijdelheid of gekwetstheid, ik kan niets vinden. Of er mankeert iets aan mijn ogen –wat heel goed mogelijk is- of de zijne zijn te scherp afgesteld. Zelfs als ik de spiegel  bijna inkruip, kan ik nog geen haartje ontdekken.
Toevallig komt er die ochtend een vriendin langs.  Zij weet alles van mij, behalve dat ik er een geheime affaire op nahoud. Ze is nauwelijks binnen of ik vraag haar al of ze even goed naar mijn bovenlip wil kijken. ‘Rare vraag’ zegt zij. ‘Nee hoor ik zie niks’.  ‘Je moet wel goed kijken!’ dwing ik haar tot nadere inspectie. ‘Joh, dat doe ik toch! Maar ik kan er moeilijk haren bij zoeken!’ reageert ze vinnig. Nee, dat  moeten we niet hebben natuurlijk, laten wij het probleem vooral niet groter maken dan het is.  Met een ‘oké’ laat ik het onderwerp rusten, het is mij geen ruzie waard. Om nog meer zekerheid te krijgen, maak ik een afspraak met de schoonheidsspecialiste. Die heeft er tenslotte voor doorgeleerd. Als zij bezig is mijn wenkbrauwen te epileren en bij te kleuren vraag ik zo nonchalant mogelijk of het misschien niet hoogtijd is om de bovenlip te ontharen? Met een vergrootglas speurt ze naar onrechtmatige haargroei onder mijn neus. ‘Nee hoor, moet u niet doen, het is nergens voor nodig!’

 

 

pinokkio1Kijk, als hij zo begint, dan heb ik er eveneens nog wel eentje van onder uit de zak. Het is niet mijn stijl, maar als hij er om vraagt kan hij het krijgen ook. Hij heeft een hele grote… neus! Als je je genenpakket een beetje tegen hebt, kan Moeder Natuur soms verrassend flink uitpakken. Uit grondig onderzoek blijkt dat je oren en snotkoker je hele leven doorgroeien. (Oeps, dit belooft nog wat voor de komende jaren!) Ondanks zijn erg aanwezige reukorgaan vind ik hem een mooie man. Geen George Clooney, echter mijn gezicht zul je ook niet snel op de cover van een gerenommeerd blad  terugvinden. Ik heb nooit iets vervelends over zijn markante gok gezegd. Die hoort gewoon bij hem. Ooit, na een intieme bedactie, vroeg hij ‘ik heb een grote neus hè?’ Met die vraag overviel hij mij nogal. Ontkennen zou behoorlijk dom en zinloos zijn. Gelukkig kreeg ik een briljante inval ‘hij past zo leuk bij jouw gezicht’ zei ik monter. Die opmerking vond ik behoorlijk slim van mezelf. Want je wilt na zo’n knus moment niet bedpret bedervend bezig zijn, toch?!

 

Of het nu wel of niet een (snor)grapje van hem was: ik had  mijn clandestiene verloofde per direct en zonder pardon (en ontbijt natuurlijk) mijn huis uit moeten bonjouren. ‘Vuilnisman mag deze zak ook mee?’

 

Overigens hebben mijn dochter Marije en ik, dat dan weer wel, er een leuke  familie-act*  aan overgehouden: Marije ‘Je hebt een snor.’ Ik  ‘Nee, jij bent mooi!’ Zij ‘Van de melk…’ Werkelijk we liggen in een deuk, elke keer weer.  

006 xzaai*Gepikt uit de serie ‘Zaai’ van Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman. Betreffende  aflevering zien? Klik dan op bijgaande link.   https://www.youtube.com/watch?v=PDhdj3Q6Q_8